poniedziałek, 2 maja 2016

Zapiekane bułki faszerowane szynką, pieczarkami i pomidorem

Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne zapiekane bułeczki. Takie bułki możemy z powodzeniem zabrać na majowy piknik, jako przekąskę. Zazwyczaj podaję je obficie polane keczupem. 



SKŁADNIKI:
4 bułki kajzerki,
200g pieczarek,
150g Szynki z Wędzarni Hańderek,
1 cebula,
1 pomidor,
60g sera żółtego,
oliwa,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,

PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na oliwie podsmażam pieczarki razem z cebulą. Oprószam solą i pieprzem.
2. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w półplasterki. Z bułeczek odkrawam wierzchołki. Usuwam wnętrze bułeczek robiąc wgłębienia.
3. Wgłębienia w bułeczkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, szynką i pomidorem. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser żółty kroję w paski. Ser układam na wierzchu bułeczek. Bułeczki zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.



                                                          

1 komentarz: