środa, 26 października 2016

Ciasto Kukułeczka

Dzisiaj polecam przepis na pyszne przekładne ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone masą budyniową i kremem kukułkowym. Warto w długi jesienny wieczór wypić szklankę gorącej herbaty i zjeść kawałek pysznego ciasta. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
100g mąki,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
Poncz:
50 ml mocnej kawy parzonej,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
3,5 łyżki cukru,
200g masła,
Ciasto kokosowe:
4 białka,
150g cukru,
200g wiórków koksowych,
Dodatkowo:
150g kremu o smaku kukułki ZENTIS,
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
Polewa:
1 łyżka masła,
1,5 łyżki wody,
1,5 łyżki kakao,
1,5 łyżki cukru,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam zimną kawą parzoną. 
2. Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier. Ubijam. Na końcu do piany wsypuję wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.  
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając budyń gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopnowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. 
4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam ciasto kokosowe. Na cieście rozsmarowuję masę kukułkową. Na masie układam biszkopty.
5. Polewa: Masło, cukier, wodę oraz kakao przekładam do garnuszka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Chwilę studzę. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. 


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.

środa, 19 października 2016

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszną karkówkę pieczoną z dynią. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
500g karkówki bez kości,
1kg dyni,
1 płaska łyżka tymianku,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
100 ml oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Z dyni usuwam skórę oraz pestki. Miąższ kroję w kostkę.
2. Olej mieszam z tymiankiem, papryką słodką mieloną oraz solą i pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę i dynię. Mieszam i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce.
3. Karkówkę razem z dynią przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Całość piekę 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

wtorek, 11 października 2016

Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi

Za oknami szaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju proponuję Wam przepis na pyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. 



SKŁADNIKI:
1 i 3/4 szklanki mąki,
100g masła,
2 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka śmietany 18%,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z połowy cytryny,
Krem Toffi ZENTIS,
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko. 
3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 
4. Ciasteczka bez dziurki smaruję kremem toffi i sklejam z ciasteczkiem z dziurką. Środki ciasteczek dekoruję kakaową posypką.


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.


niedziela, 9 października 2016

Czosnkowa szynka z rękawa

Dzisiaj polecam przepis na pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. 


SKŁADNIKI:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka rozmarynu,
1/2 łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
70ml oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez praskę. Do oleju dodaję dodaję czosnek, paprykę mieloną, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam.
2. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 
3. Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję na końcach. Mięso układam na blaszce. Szynkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. 

czwartek, 6 października 2016

Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce

W czwartkowe popołudnie polecam przepis na pyszne białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce. Potrawa ta to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację. 



SKŁADNIKI:
4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek,
300g kapusty kiszonej,
1 cebula,
1/2 strąka papryki czerwonej,
1/2 strąka papryki żółtej,
1/2 strąka papryki zielonej,
1/2 łyżeczki kminku mielonego,
2 łyżki masła,
100ml wody,
2 plastry sera żółtego,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle szklę cebulę. Dodaję kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście układam  białe kiełbaski. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na kiełbaskach. 
3. Naczynka wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


poniedziałek, 3 października 2016

Pączki z nadzieniem wiśniowym

Nie znam osoby, która nie lubi zajadać się pączkami. Sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka i dobrze wyrobione ciasto. Ja do przygotowania pączków zawsze dodaję same żółtka, dzięki czemu ciasto ma ładny kolor i jest pulchne. Tym razem przygotowałam pączki z nadzieniem wiśniowym, które otrzymałam do testowania od firmy ZENTIS.



SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mleka,
5 żółtek,
50g drożdży,
1,5 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki soli,
800g mąki,
50g margaryny,
1,5 łyżki spirytusu,
nadzienie wiśniowe ZENTIS,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko podgrzewam. Do mleka dodaję pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję nadzienia wiśniowego. Brzegi zlepiam formując kulę. 
3. Pączki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano z każdej strony. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem. 


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.