Strony

niedziela, 1 października 2023

Malinowo- cappuccinowa pychotka

Prawie każdy z nas uwielbia słodkości i nie wyobraża sobie niedzielnego poranka bez filiżanki aromatycznej kawy i kawałka pysznego ciasta.  Ja dziś proponuję ciasto "Malinowo- cappuccinowa pychotka". To połączenie lekkiego dwukolorowego ciasta z kremem cappuccinowym, galaretką i malinami. Ciasto nie jest trudne do przygotowania i na pewno zaskoczy swoim smakiem wielu miłośników słodkości. 



SKŁADNIKI:
Ciasto ciemne:
6 żółtek,
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 ml oleju,
Ciasto jasne:
6 białek,
1 kopiasta szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu 10%,
100 ml oleju,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu o smaku cappuccino bez cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
500g świeżych malin,
3 opakowania galaretki malinowej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.
2. Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
3. Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto.
RADA: Kiedy nie mamy budyniu o smaku cappuccino, możemy przygotować masę z budyniu waniliowego. Wtedy do utartego masła z cukrem dodajemy 2 łyżki proszku cappuccino. 
5. Maliny układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam maliny na cieście. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.