tag:blogger.com,1999:blog-1233231488901881004.post528969328746204059..comments2024-03-15T09:04:23.346+01:00Comments on Tradycyjna kuchnia Kasi: Bułki chałeczki ze złotym lnemTradycyjna kuchnia Kasihttp://www.blogger.com/profile/17819897063406755606noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-1233231488901881004.post-67822234994633380022015-12-07T13:32:37.204+01:002015-12-07T13:32:37.204+01:00~~~~~~~~~~MĄKA~~~~~~~~~~
Nie każdy wie jaką powin...~~~~~~~~~~MĄKA~~~~~~~~~~<br /><br />Nie każdy wie jaką powinno używać się do danego wypieku. Zazwyczaj używamy tych najzwyklejszych i traktujemy je uniwersalnie. Która więc do czego? I jaka jest najzdrowsza?<br /><br />TYP Mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Typ 450 określa zawartość 0,45%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Czym mniejszy typ, tym ciasto lepiej wyrasta.<br /><br />mąka typ 400 – ciasta tortowe<br />mąka szymanowska typ 480 – ciasta drożdżowe, piaskowe, kruche,kluskowe<br />mąka tortowa typ 450 – biszkopty, torty i ciasta francuskie<br />Mąka Wrocławska typ 500 – pierniki, kruche ciasta, ciasta drożdżowe, naleśniki i omlety, zupy i sosy<br />mąka poznańska typ 500, makarony, lane kluski i inne ciasta kluskowe, ciasta pierogowe, ciasto na pizzę, zasmażki i sosy<br />mąka krupczatka typ 500 – babki, ciasta z owocami, makarony, ciasta pierogowe, ciasta kruche i półkruche<br />mąka luksusowa typ 550 – kopytka, knedle, kluski, ciasta drożdżowe, naleśniki<br />mąka typ 650- bułki, chleb, pierniki, miodowniki, ciasta ciemne, zasmażki, zupy i sosy<br />mąka typ 1850 – (graham) pieczywo, krakersy, wyroby cukiernicze<br />mąka typ 2000 – (razowa) pieczywo, zakwas, dietetyczne wyroby cukiernicze np. batony, makarony<br /><br />Mąka orkiszowa – zawiera białko, wiele witamin i składników mineralnych. Wykorzystywana do pieczenia pieczywa, ale również do robienia naleśników, klusek. Dużo lżejsza niż mąka żytnia i lepiej wyrasta.<br /><br />Mąka żytnia – pełnoziarnista, zawiera aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, żelazo, wapń, potas. Idealna do pieczenia pieczywa, makaronów, ciast, placków, jednak nie wyrasta a wypieki z nią mają nieco ciężką konsystencję. Gorzka w smaku.<br /><br />Osobiście polecam MĄKE MIGDAŁOWĄ do produktów low carb, która zawiera mało węglowodanów i zdrowe tłuszcze.<br />Jej wartości przedstawiają się następująco(różnią się niewiele w zależności od producenta):<br />100g produktu: 364kcal, 33g białka, 13g węglowodany, 20g tłuszcze.<br />Dla porównania mąka pszenna typ 550:<br />100g produktu: 354 kcal, 3.7g białko, 72g węglowodany,1.2g tłuszcz.<br /><br />Zawiera właściwości obniżające cholesterol, zawiera wyłącznie nienasycone kwasy tłuszczowe, pomaga podnieść poziom dobrego cholesterolu we krwi. Zawiera witaminę E, ma właściwości antyoksydacyjne. Ma dużo błonnika (4 razy więcej niż mąka pszenna), dużo więcej białka niż mąka pszenna, ma niższy indeks glikemiczny. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń i mangan.Czarka bloghttps://www.blogger.com/profile/03272872540153809840noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1233231488901881004.post-2942218537058339712015-12-07T13:30:19.016+01:002015-12-07T13:30:19.016+01:00Do wypieków pieczywa używamy mąki minimum typ 650....Do wypieków pieczywa używamy mąki minimum typ 650. Tak przeczytałem.Czarka bloghttps://www.blogger.com/profile/03272872540153809840noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1233231488901881004.post-27367339893659705212015-08-28T20:28:28.011+02:002015-08-28T20:28:28.011+02:00Jak ja kocham takie buły :)Jak ja kocham takie buły :)Wyborne Smakihttps://www.blogger.com/profile/02590005693299401116noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1233231488901881004.post-17194482511808763222015-08-27T18:12:31.442+02:002015-08-27T18:12:31.442+02:00Ależ mają cudowny kolor! :)Ależ mają cudowny kolor! :)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1233231488901881004.post-47214675152920253462015-08-26T19:49:37.755+02:002015-08-26T19:49:37.755+02:00Rozumiem, że mąka pszenna. Proszę podać jej typ.Rozumiem, że mąka pszenna. Proszę podać jej typ.An etkahttps://www.blogger.com/profile/05115398548960370281noreply@blogger.com