SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2
jajka,
1/3
szklanki cukru,
3
łyżki oleju,
½
szklanki mąki,
1
łyżka kakao,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
1
łyżeczka octu,
Pianka
cytrynowa:
300g
serka homogenizowanego waniliowego,
2
opakowania galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
1
puszka mandarynek,
2
opakowania galaretki pomarańczowej.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać
dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet
oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną
papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170
stopni.
2. Pianka cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1,5 szklanki
wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzone serki
waniliowe miksuję razem z tężejącą galaretką. Masę wylewam na
upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 750ml wrzątku. Studzę.
Mandarynki odsączam z syropu. Owoce układam na masie cytrynowej.
Mandarynki zalewam tężejącą galaretką pomarańczową. Gotowe
ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.