Strony

czwartek, 28 marca 2019

Pasja serowo- orzechowa

Za oknami pochmurno. Pogoda przypomina bardziej jesienną niż wiosenną. Na poprawę humoru warto wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. Dziś przedstawiam przepis na pyszne ciasto serowo- orzechowe przełożone kremem budyniowym. Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i przygotować to pyszne ciasto.


SKŁADNIKI:
Ciasto orzechowe:
5 jajek,
¾ szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki cukru,
100 ml oleju,
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Sernik:
500g sera białego półtłustego,
100g masła,
½ szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 jajka,
2 łyżki budyniu waniliowego,
50 ml śmietany 30%,
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego,
500 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
5 łyżek cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto orzechowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję mąki wymieszane z orzechami i proszkiem do pieczenia. Na końcu cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Sernik: Żółtka ucieram razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję zmielony ser biały. Ucieram. Następnie dodaję budyń i śmietanę. Na końcu do masy serowej dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.
4. Na jeden blat ciasta orzechowego wykładam połowę masy budyniowej i wyrównuję. Na masie układam sernik, delikatnie zdejmując papier. Na serniku wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam drugie z ciast orzechowych. Czekoladę gorzką rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

wtorek, 19 marca 2019

Domowy smalczyk z cebulką

Domowy smalczyk to pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw smażonych. Kromka świeżego chleba posmarowana smalcem, z plastrami ogórka kiszonego to prawdziwa radość dla podniebienia. Od wielu pokoleń smalczyk jest najbardziej popularnym smarowidłem. Warto go przygotować, bo jest przepyszny.



SKŁADNIKI:
1 kg słoniny,
2 cebule.

PRZYGOTOWANIE:
1. Słoninę kroję małą kosteczkę. Przekładam do garnka i topię na małym ogniu do momentu, aż skwarki nabiorą złotego koloru.
2. Pod koniec procesu smażenia słoniny dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Chwilę wszystko razem smażę. 
3. Smalczyk przekładam do słoiczka lub kamionkowego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce do stwardnięcia.

poniedziałek, 4 marca 2019

Placki ziemniaczane a'la pizza z kurczakiem i pieczarkami

Dziś przedstawiam przepis na pyszne placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację.




SKŁADNIKI:
Placki:
600g ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżka mąki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Dodatkowo:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
200g pieczarek,
1 pomidor,
150g sera żółtego,
sól,
pieprz,
bazylia,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 5 minut na oliwie. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Usmażone placki przekładam na blaszkę. Na plackach układam podsmażonego kurczaka, pieczarki oraz pomidora. Oprószam solą, pieprzem i bazylią. Wierzch placków posypuję żółtym serem. Placki zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.