SKŁADNIKI:
Ciasto
orzechowe:
5
jajek,
¾
szklanki mąki pszennej,
1,5
łyżki mąki ziemniaczanej,
¾
szklanki cukru,
100
ml oleju,
1
szklanka zmielonych orzechów włoskich,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
Sernik:
500g
sera białego półtłustego,
100g
masła,
½
szklanki cukru,
1
opakowanie cukru waniliowego,
4
jajka,
2
łyżki budyniu waniliowego,
50
ml śmietany 30%,
Masa
budyniowa:
2
opakowania budyniu waniliowego,
500
ml mleka,
1
opakowanie cukru waniliowego,
5
łyżek cukru pudru,
200g
masła,
Dodatkowo:
1
tabliczka gorzkiej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto orzechowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję mąki
wymieszane z orzechami i proszkiem do pieczenia. Na końcu cienkim
strumykiem wlewam olej. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach
24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40
minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Po
przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Sernik: Żółtka ucieram razem z masłem, cukrem i cukrem
waniliowym. Dodaję zmielony ser biały. Ucieram. Następnie dodaję
budyń i śmietanę. Na końcu do masy serowej dodaję ubitą na
sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Masę wylewam na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 55
minut w temperaturze 170 stopni.
3.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem
z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na
gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do
przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą
masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.
4.
Na jeden blat ciasta orzechowego wykładam połowę masy budyniowej i
wyrównuję. Na masie układam sernik, delikatnie zdejmując papier.
Na serniku wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie
układam drugie z ciast orzechowych. Czekoladę gorzką rozpuszczam
nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu
ciasta esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.