SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2
jajka,
½
szklanki cukru,
3
łyżki oleju,
2/3
szklanki mąki tortowej,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
1
łyżeczka octu,
Ptasie
mleczko:
400ml
mleczka zagęszczonego niesłodzonego,
1
opakowanie galaretki truskawkowej,
1
opakowanie galaretki agrestowej,
Dodatkowo:
200g
borówek,
1
nektarynka,
1
opakowanie galaretki truskawkowej.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz
proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy
24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w
temperaturze 175 stopni.
2.
Ptasie mleczko: Galaretkę truskawkową rozpuszczam w ½ szklanki
wrzącej wody. Studzę. Połowę mleczka zagęszczonego miksuję
razem z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt i
wyrównuję. Galaretkę agrestową także rozpuszczam w ½ szklanki
wrzątku i postępuję tak samo, jak w przypadku czerwonej galaretki.
Masę wykładam na ciasto i wyrównuję.
3.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody.
Odstawiam do przestudzenia. Nektarynkę kroję w kostkę. Borówki i
pokrojoną nektarynkę układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam
tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.