Strony

środa, 13 listopada 2019

Kruchy filet z kurczaka duszony z warzywami

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszny filet z kurczaka duszony z warzywami. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakował. 



SKŁADNIKI:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
1 marchewka,
1 cebula
½ brokuła,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka mąki,
1,5 szklanki wody,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z piersi kurczaka rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron papryką mieloną.
2. Cebulę kroję w kostkę. Do garnka wlewam oliwę i wrzucam cebulę. Układam mięso i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wodę mieszam razem z mąką. Wlewam do mięsa. Gotuję na małym ogniu około 30 minut.
3. Marchewkę ścieram na tartce o dużych oczkach. Brokuła dzielę na małe różyczki. Warzywa dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 15 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.