W piękną słoneczną jesienną niedzielę prezentuję przepis na pyszne ciasto z jabłkami i pianką. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g mąki,
1 kostka margaryny Kasi,
5 żółtek,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki śmietany 18%,
20g drożdży świeżych,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Pianka:
5 białek,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka kisielu o dowolnym smaku,
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek.
2 łyżeczki cynamonu,
1
opakowanie cukru waniliowego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć dzielę na mniejsze kawałki i wkładam do zamrażalnika. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce układam na cieście na blaszce. Posypuję cynamonem i cukrem waniliowym.
4. Pianka: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i kisiel. Jeszcze chwilę ubijam. Pianę wykładam na jabłka.
5. Na wierzch ciasta ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.