Do niedzielnej kawusi proponuję pyszne ciasto Miodownik królewski. Ciasto w miarę szybko się przygotuje. Może być doskonałą propozycją na zbliżające się święta. Do przygotowania ciasta użyłam miodu wielokwiatowego, który otrzymałam od Pasieki Miodowe Wzgórze.
SKŁADNIKI:
Ciasto
miodowe:
500g
mąki,
200g
masła,
2
jajka,
2
łyżki miodu Wielokwiatowego z Miodowe Wzgórze,
½
szklanki cukru,
1
łyżeczka sody oczyszczonej,
Biszkopt:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
4
łyżki oleju,
1
szklanka mąki tortowej,
½
łyżki octu,
½
łyżki proszku do pieczenia,
Masa
budyniowa:
500
ml mleka,
1
opakowanie cukru waniliowego,
1,5
łyżki cukru kryształu,
2
łyżki mąki pszennej,
2
łyżki mąki ziemniaczanej,
2
łyżki cukru pudru,
200g
masła,
1
łyżeczka soku z cytryny,
Polewa:
2
łyżki margaryny,
3
łyżki cukru,
3
łyżki kakao,
3
łyżki wody,
Dodatkowo:
1
słoiczek powideł śliwkowych,
płatki
migdałowe do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam. Łączę z masłem. Dodaję miód,
cukier, jajka oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto
dzielę na trzy równe części. Każdą z części rozwałkowuję i
wykładam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę około 15 minut w
temperaturze 175 stopni.
2.
Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno.
Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie
dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ubijam. Ciasto
wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę około 25 minut w
temperaturze 175 stopni.
3.
Masa budyniowa: Z
mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem
kryształem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę
wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje.
Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem i sokiem z
cytryny. Dodaję zimny budyń i ucieram na puszystą masę.
4.
Polewa: Wszystkie składniki polewy przekładam do garnuszka. Gotuję
na małym ogniu około 3 minut cały czas mieszając. Odstawiam na
chwilę do przestudzenia.
5.
Jedno z ciast miodowych smaruję powidłami śliwkowymi. Na powidłach
układam drugie ciasto miodowe. Na cieście rozsmarowuję połowę
masy budyniowej. Układam biszkopt. Na biszkopt wykładam drugą
część masy. Rozsmarowuję masę i układam trzecie ciasto miodowe.
Wierzch ciasta smaruję przygotowaną polewą i posypuję płatkami
migdałowymi.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam miód wielokwiatowy, który otrzymałam od Pasieki Miodowe Wzgórze. Miód to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów, sosów i marynat. To także doskonały słodzik napojów. Warto go nabyć i wykorzystać w swojej kuchni.