Strony

sobota, 6 lutego 2016

Ciasto Marchewkowa Bajka

Na imprezę ostatkową proponuję pyszne ciasto z musem marchewkowym. Ciasto to urzekło mnie od pierwszego kęsa. Jest lekkie i puszyste, z delikatnie wyczuwalnym smakiem marchewkowo- pomarańczowym.  Bardzo lubię takie ciasta i mam nadzieję, że i Wy je polubicie i przygotujecie dla swoich najbliższych na ostatnie dni karnawału. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny:
5 jajek,
2/3 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki tortowej pszennej Młynomag,
7 łyżek oleju,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Biszkopt makowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki tortowej pszennej Młynomag,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku,
Masa budyniowa:
400 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
2 płaskie łyżki mąki pszennej,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
200g masła,
Mus marchewkowy:
1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi,
2 opakowania galaretki pomarańczowej,
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
kolorowe perełki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję ocet oraz cukier. Następnie dodają mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa:  Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję po łyżce ziemnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównuję. Przykrywam biszkoptem makowym.
4. Mus marchewkowy: Sok przelewam do garnka i zagotowuję. Do gorącego soku wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt makowy i wyrównuję. Przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego.
5. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewą polewam ciasto. Wierzch dekoruję kolorowymi perełkami. 


Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag. Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam. 

Zachęcam do zapoznania się z ofertą cenową firmy Młynomag i zakupu ich wspaniałych produktów.




3 komentarze: