Dzisiaj chciałabym zaprezentować Czytelnikom mojego bloga książkę autorstwa Patrycji Machałek pt." Przetwory z pomysłem". Premiera książki odbędzie się już 3 lipca.
W naszych ogrodach i na targowiskach pełno jest teraz przeróżnych owoców i warzyw. W książce "Przetwory z pomysłem" Pani Patrycja pokazuje nam w jaki sposób przetworzyć te dobra natury, aby cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Własnoręcznie wykonane przetwory to skarby każdej spiżarni. W książce Pani Patrycji znajdziemy wiele cennych przepisów na przetwory owocowe i warzywne. Autorka książki pokazuje nam jak przygotować: domowe dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, nalewki, sosy i przeciery warzywne, solonki, marynowane warzywa, domowy ocet i kiszonki. Każdy rozdział książki poprzedzony jest wstępem przedstawiającym historię powstawania danej grupy przetworów.
Przepisy w książce "Przetwory z pomysłem" są bardzo dokładnie opisane i zilustrowane. Autorka udziela wiele cennych rad i wskazówek. Każdy znajdzie w książce to co go interesuje. Przy końcu książki autorka prezentuje nam owocowo- warzywane kalendarium bardzo pomocne przy planowaniu prac związanych z przetwarzaniem owoców i warzyw.
Książka "Przetwory z pomysłem" bardzo przykuła moja uwagę. Wiele przepisów wykorzystam do przygotowania przetworów z warzyw i owoców ze swojego ogrodu. Dzięki Pani Patrycji moja spiżarnia wzbogaci się w nowe przetwory, których smakiem będę cieszyła się przez cały rok. Zachęcam do kupienia książki, bo naprawdę warto.
Strony
▼
niedziela, 30 czerwca 2019
niedziela, 23 czerwca 2019
Kolorowe leczo
Na jutrzejszy obiad polecam pyszne kolorowe leczo warzywne. Potrawa jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Cieszy zarówno oko jak i podniebienie.
SKŁADNIKI:
3 sztuki kolorowej
papryki (czerwonej, żółtej, pomarańczowej),
1 cukinia,
1 ogórek,
1 cebula,
4 pomidory,
300g kiełbasy
cienkiej,
6 łyżek oliwy,
sól,
pieprz,
oregano.
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę
oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Ogórka i cebulę
obieram. Cukinię oraz ogórka kroję w półplasterki. Pomidory
kroję w większą kostkę. Kiełbasę kroję w półplasterki.
Cebulę kroję w kostkę.
2. Kiełbasę razem
z cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję cukinię, ogórka i paprykę.
Smażę około 10 minut. Następnie dodaję pomidory. Mieszam i duszę
kolejne 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku oregano, solą oraz
pieprzem. Podaję z pieczywem.
wtorek, 18 czerwca 2019
"PO PROSTU PYCHA"
Już jutro 19 czerwca premiera książki kucharskiej "Po prostu pycha" autorstwa Joanny Małagowskiej, prowadzącej bloga poprostupycha.pl.
W książce Pani Joanny znajdziemy zbiór kilkudziesięciu wspaniałych przepisów podzielonych na osiem działów:
- Śniadania,
- Zupy,
- Dania Główne,
- Naleśniki,
- Sałatki,
- Słodkości tradycyjne,
- Słodkości w wersji FIT,
- Przekąski.
Dzięki różnorodności przepisów w książce "Po prostu pycha" każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziemy tam przepisy zarówno dla małych, jak i dużych smakoszy. Każdy przepis jest dokładnie opisany i zilustrowany. Receptury nie zbyt skomplikowane. Nie trzeba być mistrzem gotowania, aby móc przygotować te pyszne potrawy. Pani Joanna w swoich potrawach wykorzystuje tylko składniki ogólnodostępne, które można kupić w każdym sklepie. Przepisy z książki nie wymagają dużego nakładu czasu, w kilka chwil możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.
Książka "Po prostu pycha" bardzo mnie zaciekawiła. Z pewnością stanie się inspiracją do przygotowania wielu fajnych przepisów. Gwarantuję, że kto ją kupi to nie pożałuje. Książka zajmie szczególne miejsce w naszej kuchni.
W książce Pani Joanny znajdziemy zbiór kilkudziesięciu wspaniałych przepisów podzielonych na osiem działów:
- Śniadania,
- Zupy,
- Dania Główne,
- Naleśniki,
- Sałatki,
- Słodkości tradycyjne,
- Słodkości w wersji FIT,
- Przekąski.
Dzięki różnorodności przepisów w książce "Po prostu pycha" każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziemy tam przepisy zarówno dla małych, jak i dużych smakoszy. Każdy przepis jest dokładnie opisany i zilustrowany. Receptury nie zbyt skomplikowane. Nie trzeba być mistrzem gotowania, aby móc przygotować te pyszne potrawy. Pani Joanna w swoich potrawach wykorzystuje tylko składniki ogólnodostępne, które można kupić w każdym sklepie. Przepisy z książki nie wymagają dużego nakładu czasu, w kilka chwil możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.
Książka "Po prostu pycha" bardzo mnie zaciekawiła. Z pewnością stanie się inspiracją do przygotowania wielu fajnych przepisów. Gwarantuję, że kto ją kupi to nie pożałuje. Książka zajmie szczególne miejsce w naszej kuchni.
środa, 12 czerwca 2019
Orzeźwiający Bananowiec
Na dworze upał, żar leje się z nieba, a ja zapraszam na orzeźwiające ciasto bananowe. Bananowiec doskonale ochłodzi nas w upalne dni. Zapewniam, że kto je upiecze to nie pożałuje, bo ciasto jest przepyszne.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6
jajek,
1,5
szklanki cukru,
2
szklanki mąki tortowej,
8
łyżek oleju,
1
łyżka proszku do pieczenia,
1
łyżka octu,
Masa
bananowa:
½
litra mleka,
2
opakowania budyniu bananowego,
150g
masła,
4
łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
6
bananów,
3
opakowania galaretki bananowej,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną
pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta
dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę
przelewam na blaszkę o wym. 25cm x 35cm, wyłożoną papierem do
pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po przestudzeniu przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Masa bananowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję. W
odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam na gotujące
się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minut. Budyń odstawiam do
przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą
masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam
biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta.
3.
Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i
kroję w grubsze plasterki. Układam na masie bananowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiam do lodówki.