Strony

niedziela, 22 stycznia 2023

Ciasto Popapraniec

Do niedzielnej kawy proponuję pyszne ciasto Popapraniec. Ciasto będące połączeniem ciasta makowo- kakaowo- koksowego z pysznym kremem budyniowym, dżemem i galaretką. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie, bo jest przepyszne. 


SKŁADNIKI:

Ciasto:

5 jajek,

1 szklanka mąki tortowej,

¾ szklanki cukru,

¼ szklanki oleju,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

½ szklanki wiórków kokosowych,

½ szklanki maku,

2 łyżki kakao.

Masa:

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,

500ml mleka,

1 opakowanie cukru waniliowego,

1 kostka masła,

4 łyżki cukru pudru,

Dodatkowo:

1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych,

2 opakowania galaretki poziomkowej.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka oraz cukier. Następnie cienkim strumykiem wlać olej oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej kokos. Każdą z części wymieszać. Na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) nakładać po łyżce każdego z ciast. Jedno obok drugiego, tak by powstała szachownica. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.

2. Masa: Z mleka odlać 150ml i wymieszać proszki budyniowe. Pozostałe mleko zgotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie. Gotować około 2 minut cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i razem utrzeć.

3. Na jednym z blatów ciasta rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć i rozsmarować połowę masy budyniowej. Ułożyć drugie ciasto. Ciasto posmarować resztą dżemu i wyłożyć pozostałą masę. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzącej wody. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.


Do przygotowania ciasta zainspirował mnie przepis na blogu Danka Pichci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz