Strony

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Roladki z buraczkami i żurawiną

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne gotowane roladki z buraczkami. W kilkanaście minut możemy zrobić smaczny obiad dla całej rodziny. Roladki podałam z ryżem i sosem serowym.


SKŁADNIKI:
3 piersi z kurczaka,
2 buraki ćwikłowe,
½ cebuli,
5 dag suszonej żurawiny,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Buraki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam buraki razem z cebulą. Dodaję suszoną żurawinę. Smażę 3-4 minuty. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2. Piersi z kurczaka cienko rozbijam tłuczkiem. Oprószam przyprawami. Nakładam porcję farszu buraczkowego i zwijam w roladki.
3. Roladki zawijam w folię spożywczą. Końce związuję nitką. Przygotowane roladki wrzucam do osolonego wrzątku. Gotuję 30 minut na wolnym ogniu.
4. Ugotowane roladki odwijam folii i układam na talerzu. 

1 komentarz: