Strony

sobota, 4 lipca 2015

Owocowo- serowa fantazja

Jak w każdą sobotę zapraszam Was na pyszne ciasto. Tym razem wybrałam przepis na przekładane ciasto serowo- owocowe z galaretką. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi.


SKŁADNIKI:
Sernik:
50 dag sera białego,
5 jajek,
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego,
10 dag margaryny,
2 łyżki budyniu śmietankowego,
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia SKWORCU,
1/2 łyżki octu.
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego,
400 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru,
1 kostka masła,
Dodatkowo:
3 opakowania galaretki truskawkowej,
40 dag jagód,
30 dag truskawek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Sernik: Margarynę ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami do białości. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
3. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Owoce płuczę. 
4. Połowę masy budyniowej wykładam na sernik, wyrównuję. Na masie układam owoce. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia. Na stężoną galaretkę wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.


Do przygotowania ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia, który otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU. Proszek do pieczenia to niezastąpiony dodatek do ciast.

Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU, gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni.

2 komentarze: