Strony

poniedziałek, 14 września 2015

Rogaliki z grzybami

Bardzo lubię przygotowywać wypieki na słono. Tym razem zrobiłam rogaliki z farszem grzybowym. Wyszły bardzo smaczne. Kto je przygotuje na pewno nie pożałuje. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Farsz:
30 dag grzybów leśnych
1 cebula
oliwa
sól
pieprz
Ciasto:
2 szklanki mąki
5 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE:
  1. Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcje farszu grzybowego i zwijam w rogaliki.
  4. Przygotowane rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.

2 komentarze: