Strony

sobota, 14 listopada 2015

Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym

Do sobotniej kawy polecam lekki torcik z musem brzoskwiniowym. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Zdecydowanie podbije każde kubki smakowe. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt makowy:
4 białka,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu,
3 łyżki suchego maku,
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1 łyżka cukru kryształu,
300 ml mleka,
100g masła,
1,5 łyżki cukru pudru,
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie,
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
Dodatkowo: 
200 ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlać 100ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem kryształem. W odlanym mleku wymieszać budyń. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt makowy. Wyrównać. 
3. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia.
4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Ubitą śmietaną udekorować wierzch ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz