Strony

wtorek, 8 grudnia 2015

Morszczuk w zalewie octowej

Podczas kolacji wigilijnej na każdym stole króluje karp. Ja oprócz karpia przygotuję także inne ryby. Bardzo lubię opiekane ryby w słodko- kwaśnej zalewie octowej. 
Oto przepis na takie właśnie rybki:


SKŁADNIKI:
1,5 kg mrożonych filetów w morszczuka,
3 jajka,
2,5 szklanki bułki tartej,
sól,
przyprawa do ryb SKWORCU,
olej do smażenia.
ZALEWA:
2 litry wody,
1/2 szklanki octu 10%,
2 duże cebule,
1/2 łyżki cukru,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki gorczycy,
kilka ziaren pieprzu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mrożone filety rybne rozmrażam. Płuczę, a następnie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy płat kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam solą oraz przyprawą do ryb. 
2. Filety z morszczuka maczam w rozkłóconym jajkach i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę na rumiano z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem.
3. Zalewa: Do garnka wlewam wodę oraz ocet. Dodaję cukier, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przyprawy. Gotuję zalewę około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia.
4. Ryby przekładam do dużego słoja. Zalewam zimną zalewą. Zakręcam i odstawiam na minimum 12 godzin w chłodne miejsce. Podaję z pieczywem.


Do przyprawienia ryb użyłam przyprawy do ryb, którą otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU.

Zapraszam serdecznie do sklepu SKWORCU, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz