Strony

sobota, 27 lutego 2016

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, między innymi mazurków. Pragnę Wam dzisiaj przedstawić przepis na jeden z moich ulubionych mazurków, czyli mazurek kajmakowy z bakaliami. Doskonale smakuje i pięknie wygląda.  Polecam gorąco ten przepis!!!




SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g mąki,
150g masła lub margaryny,
3 żółtka,
1/2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
1/2 puszki masy kajmakowej,
migdały MAKAR,
płatki migdałowe MAKAR,
żurawina MAKAR,
orzechy laskowe MAKAR.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto rozwałkowuję. Ostrym nożem wykrawam w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystuję do zrobienia brzegu. Ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Na przestudzonym cieście rozsmarowuję masę kajmakową. Ciasto dekoruję bakaliami według uznania.


Do przygotowania mazurka wykorzystałam bakalie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Bakalie MAKAR są idealne do przygotowywania wielkanocnych wypieków. Bakalie są wysokiej jakości. W opakowaniach nigdy nie spotkamy ani pokruszonych, ani połamanych bakalii. Bakalie MAKAR są niezawodne w kuchni. Wypieki z ich wykorzystaniem zawsze się udają i wszystkim smakują. 

Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii, niezbędnych w każdej kuchni.




3 komentarze: