Strony

piątek, 19 lutego 2016

Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne sakiewki z pieczarkami i serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Warto je przygotować, bo są przepyszne.




SKŁADNIKI:
Naleśniki:
1,5 szklanki mleka,
1 jajko,
1 szklanka mąki,
szczypta soli,
olej do smażenia,
Farsz:
400g pieczarek,
1 cebula,
100 g sera żółtego,
sól,
pieprz,
oliwa,
szczypiorek,

PRZYGOTOWANIE:
1. Do mleka dodaję jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem miksuję. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki.
2. Pieczarki oraz cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie smażę pieczarki razem z cebulą przez około 10 minut. Oprószam solą i pieprzem.
3. Na środek naleśników nakładam porcję pieczarek. Posypuję startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki składam w sakiewki i związuję szczypiorkiem.
4. Sakiewki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

1 komentarz: