Strony

niedziela, 14 lutego 2016

Torcik walentynkowy z serduszkiem

Dziś 14 luty, dlatego też mam dla Was przepis na słodką walentynkę. To obłędny biszkoptowy torcik z kremem truskawkowym i galaretkowym serduszkiem. Doskonały deser dla wszystkich zakochanych.



SKŁADNIKI NA DWA TORCIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki oleju,
1/2 szklanki mąki,
1 łyżka kakao,
1/2 łyżki octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa:
1/2 szklanki śmietany 36%
1/2 opakowania galaretki truskawkowej,
4 truskawki,
Dodatkowo:
1/2 opakowania galaretki truskawkowej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Foremką w kształcie serca wykrawam w biszkopcie 8 serduszek. W dwóch serduszkach na środku wykrawam mniejsze serduszko. 
3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki ugniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję truskawki oraz tężejącą galaretkę. Miksuję. 
4. Biszkoptowe serduszko smaruję masą i przykrywam następnym serduszkiem. Tak postępuję jeszcze dwa razy. Na wierzchu układam serce z wyciętym środkiem. 
5. Galaretkę rozpuszczam w 150 ml wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wlewam we wgłębienia w torcikach. Torciki wstawiam na godzinę do lodówki.  

1 komentarz: