Strony

środa, 16 marca 2016

Ciastka pierożki z powidłami i orzechową posypką

Pierożki z powidłami i orzechową posypką to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ciasteczka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Każdemu będą smakować. Polecam!!! 


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki,
150g masła,
4 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
50g orzechów włoskich HELIO,
1,5 łyżki cukru kryształu,
białko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi.
2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków.

Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO, niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości. 



2 komentarze: