Strony

piątek, 1 kwietnia 2016

Bigos z klopsikami

Dzisiaj polecam przepis na pyszny bigos z mięsnymi klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować. 



SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA,
1 cebula,
200g cienkiej kiełbasy,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z kapusty odciskam sok. Kapustę przekładam do garnka i zalewam wodą (tak by kapusta była zanurzona). Dodaję paprykę mieloną, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 30 minut.
2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty. 
3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję na małym ogniu około godziny.
4. Z mąki i masła robię zasmażkę. Dodaję do kapusty. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez 10 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 


Do przygotowania bigosu użyłam kapusty kwaszonej z marchewką, którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Kapusta kwaszona DAGOMA to składnik niezbędny do przygotowania bigosów, zapiekanek, surówek, farszów i potraw mięsnych. Produkt warto zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych dań. 


2 komentarze: