Strony

wtorek, 3 maja 2016

Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami

Dzisiaj większość z nas grilluje i świętuje majówkę. Z tej okazji mam dla Was pewną grillową propozycję, czyli szaszłyki z warzywami i wątróbką. Szaszłyki są szybkie i łatwe do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na przyjęcie grillowe gości. 




SKŁADNIKI:
1 cukinia,
1 papryka żółta,
3 cebule,
2 pomidory,
300g wątróbki drobiowej,
1,5 łyżki oleju,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
bazylia,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Olej mieszam z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam wątróbkę. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
2. Cukinię kroję w grubsze plastry. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję na ćwiartki. Pomidory kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne.
3. Na patyczki do szaszłyków nadziewam naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki skrapiam oliwą i oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Szaszłyki podaję na ciepło, obficie polane keczupem.


                                                       GRILL PIKNIK Menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz