Strony

piątek, 27 maja 2016

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami

Dzisiaj prezentuję przepis na pyszne paszteciki z młodą kapustą i pieczarkami. Paszteciki są łatwe do przygotowania. Ciasto jest miękkie i rozpływa się w ustach. Ze szklanką domowego barszczyku paszteciki smakują wybornie. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
400g mąki,
30g drożdży,
3/4 szklanki mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko,
50g margaryny,
1 łyżeczka soli,
Farsz:
1/2 główki młodej kapusty,
150g pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki masła,
5 łyżek wody,
1 łyżeczka kminku,
sól,
pieprz,
Dodatkowo:
jajko do posmarowania,
czarnuszka do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Farsz: Kapustę drobno kroję. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Smażę przez około 5 minut na maśle. Dodaję kapustę i mieszam. Wsypuję kminek i wlewam wodę. Smażę przez około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
4. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkowuję. Brzeg ciasta nacinam nożem. Obok układam wzdłuż porcję farszu. Ciasto składam (nacięciami do góry). Brzegi lekko dociskam. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 10cm kawałki. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnuszką. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz: