Strony

wtorek, 12 lipca 2016

Drożdżówki z serem i nektarynką

Zapraszam na pyszne puszyste drożdżówki z serem i nektarynką. Doskonale nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Za szklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto:

1 szklanka mleka,
20g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru,
1 jajko,
450g mąki,
2 łyżki margaryny,
szczypta soli,
Masa serowa:
250g sera białego,
2 żółtka,
4 łyżki cukru,
1 łyżka miękkiego masła,
Dodatkowo:
2 nektaryny.

PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki.
4. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej. Na masie układam po 2-3 kawałki nektarynki. Drożdżówki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. 

1 komentarz: