W naszych ogrodach właśnie rozpoczęły się zbiory malin. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych przygotowujmy pysznych owoców ciasta, desery, a nawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa:
2 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe,
2 łyżki cukru,
200g masła,
2 łyżki cukru pudru,
50 ml likieru advocat,
Dodatkowo:
500g malin,
3 opakowania galaretki malinowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa: Z mleka odlewam pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję.
3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Jest przepyszne polecam
OdpowiedzUsuńJest przepyszne polecam
OdpowiedzUsuńBiszkopt pieczesz z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńBaz termoobiegu na grzałce góra- dół
Usuńwygląda ja bóstwo, a co daje ocet w cieśce?
OdpowiedzUsuńOcet reaguje z proszkiem do pieczenia i spulchnia ciasto. Polecam proszek do pieczenia zastąpić pół na pół z sodą :)
UsuńPozdrawiam Paulina
mniam, świetne ciacho na letni popołudniowy odpoczynek!
OdpowiedzUsuńWow!
OdpowiedzUsuńForemka 24x24 tak?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńczy bez adwokatu masa wiele straci na walorach smakowych ?
OdpowiedzUsuńja zamiast adwokatu dodaję trochę cytryny
UsuńAle pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńA jesli chce na blasze 24x36 to poprostu skladnikow pododaje wiecej?
OdpowiedzUsuńPychaa ;) robilam ostatnio
OdpowiedzUsuńWitam, co daje w cieście olej ? I w jakich proporcjach należy go dodawać ?
OdpowiedzUsuńBo chciałabym zrobić biszkopt z moje sprawdzone biszkoptu i zastanawiam się właśnie co daje olej i w jakich proporcjach bym go miała użyć.
W przepisie mam 7 białek i 3 żółtka oraz 4 łyżki z "czubkiem" mąki pszennej / tortowej
2 łyżki z "czubkiem" mąki ziemniaczanej
2 łyżki z "czubkiem" gorzkiego kakao
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijam białka po czym dodaje tylko 1 łyżkę cukru pudru i dalej ubijam, natomiast do żółtek dodaje resztę cukru pudru i ubijam, następnie dodaję 2łyżki gorącej wody żeby je spulchnić i masa uzyskała większą objętość.
Dodaje żółtka do białek i miksuję.
Następnie dodaję produkty sypkie i mieszam drewnianą łyżką .
Zastanawiam się czy nie dodać jeszcze tego oleju na końcu ale boję się że zepsuję tym biszkopt.
Bardzo chciałabym upiec biszkopt z pani przepisu ale wydaje mi się że z tak małej ilości jajek biszkopt mi nie wyjdzie bo już 2 razy robiłam biszkopt kakaowy z innych przepisów i zawsze mi opadał.
Pozdrawiam cieplutko i liczę na szybką odpowiedź.
Nie opadnie! Tylko trzeba po wyjęciu z piekarnika upuścić go na podłogę z wys. 60 cm ( na podłodze ręcznik)To nie żart !!!!!!
OdpowiedzUsuńDziś upieczone,rano bedziemy próbować. Na pewno wyszlo pyszne. W zwiazku z tym ze nie używam Advocata pozwolilam sobie nasączyć biszkopt nalewka malinowa :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA czy masło można utrzeć mikserem
OdpowiedzUsuńA czy masło można utrzeć mikserem
OdpowiedzUsuńTak, ja zawsze ucieram mikserem.
UsuńCzy zamiast adwokatu można dać olejek rumowy i ile go dac
OdpowiedzUsuńCzy zamiast adwokatu można dać olejek rumowy i ile go dac
OdpowiedzUsuńJak wyłoże mase budyniową na biszkopt to od razu daje owoce z galaretką? Czy biszkopt z budyniem na chwile do lodowki ?
OdpowiedzUsuńMasa nie jest rzadka więc można od razu.
UsuńA czy mogą być mrożone maliny jak tak to rozmrozic
OdpowiedzUsuń