Strony

środa, 6 lipca 2016

Placki po węgiersku z fasolką szparagową

W środowy poranek zapraszam na pyszne placki ziemniaczane podane z warzywno- mięsnym gulaszem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Gulasz:
1/2 kg łopatki wieprzowej,
1 cebula,
50g masła,
500 ml wody,
1 łyżka mąki,
1 papryka czerwona,
200g fasolki szparagowej,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz
Placki:
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:
1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano.
2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę na rumiano duże okrągłe placki.
3. Na każdy usmażony placek nakładam porcję gulaszu. Placek składam na pół i podaję.   

2 komentarze: