Strony

piątek, 30 września 2016

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami

Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. 


SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki,
¾ szklanki mleka,
30g świeżych drożdży,
1 jajko,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru,
50g masła,
1/3 łyżeczki soli,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
60g rodzynek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną część ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę po kostce czekolady oraz po kilka sztuk rodzynek. Ciasto zwijam w rogaliki. W podobny sposób postępuję z drugą porcją ciasta.
4. Rogaliki układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

7 komentarzy:

  1. Bardzo rzadko piekę rogale, ale zdecydowanie przekonałaś mnie, żeby to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie rogaliki. Choć najczęściej nadziewam je serem lub owocami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale dawno ich nie robiłam, ciągle brak czasu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne rogaliki, szukałam przepisu i właśnie znalazłam! Na najbliższe poznańskie święto będą jak znalazł :) Ile mniej więcej wychodzi rogalików z tego przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń