Strony

poniedziałek, 12 września 2016

Jesienny kociołek różności z szynką i fasolą

Dzisiaj polecam przepis na pyszne danie jednogarnkowe z szynką i fasolą. Potrawa jest bardzo syta. Doskonała na obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania wykorzystałam Szynkę z Wędzarni, którą otrzymałam do testowania od firmy Hańderek




SKŁADNIKI: 
400g fasoli Jaś,
1/2 kg Szynki z Wędzarni Hańderek,
1 marchewka,
1/2 pietruszki,
1 cebula,
1 pomidor,
1/2 strąka papryki czerwonej,
1/2 strąka papryki żółtej,
1/2 strąka papryki zielonej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
150g makaronu,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
oliwa,
sól,
pieprz,
majeranek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do fasoli. Cebulę obieram, kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do gotującej się fasoli. Razem gotuję około 30 minut.
2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidora kroję w ósemki. Szynkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Warzywa i szynkę dodaję do wywaru. Następnie dodaję przyprawę warzywną oraz koncentrat. Całość gotuję około 15 minut. 
3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodaję do gotującej się potrawy. Gotuję 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.



1 komentarz: