Strony

niedziela, 9 października 2016

Czosnkowa szynka z rękawa

Dzisiaj polecam przepis na pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. 


SKŁADNIKI:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka rozmarynu,
1/2 łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
70ml oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez praskę. Do oleju dodaję dodaję czosnek, paprykę mieloną, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam.
2. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 
3. Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję na końcach. Mięso układam na blaszce. Szynkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. 

1 komentarz: