Strony

niedziela, 27 listopada 2016

Drożdżowe racuchy z jabłkami i nadzieniem brzoskwiniowym

W niedzielny wieczór zapraszam na racuchy z jabłkami, podane z pysznym nadzieniem brzoskwiniowym. Takie racuchy przypominają mi smak dzieciństwa. Może i Wy takie przygotujecie i przeniesiecie się w dziecięce lata...




SKŁADNIKI:
2 szklanki mleka,
1 jajko,
20g drożdży,
1 opakowanie cukru waniliowego,
½ łyżki cukru kryształu,
szczypta soli,
1 i ¾ szklanki mąki,
2 jabłka,
5 łyżek nadzienia brzoskwiniowego ZENTIS,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam.
3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron.
4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam nadzienie brzoskwiniowe i podaję.


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.


3 komentarze: