Strony

piątek, 21 kwietnia 2017

Pieczeń boczkowa z warzywami

W piątkowy wieczór mam dla Was przepis na pyszną pieczeń boczkową. Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!! 



SKŁADNIKI:
1,5 kg boczku bez kości,
700g łopatki,
2 cebule,
2 marchewki,
½ selera,
4 jajka,
½ łyżki papryki słodkiej mielonej,
½ łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
oliwa

PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę oraz selera gotuję al dente we wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielę przez maszynkę do mielenia.
2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrabiam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównuję. Wierzch blaszki przykrywam folią aluminiową. Pieczeń piekę około 2 godzin w temperaturze 200 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmuję folię. Podaję z pieczywem.

2 komentarze:

  1. Mój mąż na pewno chętnie by zjał tę pieczeń, bo ja niestety boczku nie lubię :(Co nie zmienia faktu ,że wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń