Za oknami piękna słoneczna niedziela, a ja zapraszam na pyszne ciasto z pianką i malinami. Przygotowanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy i posiadania specjalnych umiejętności. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Szarlotkę można podać z gałką ulubionych lodów. Podana w takiej formie smakuje nieziemsko.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
600g
mąki,
100g masła,
150g
margaryny,
½
szklanki cukru pudru,
1
opakowanie cukru waniliowego,
2
łyżeczki proszku do pieczenia,
1
jajko,
4
żółtka,
2
łyżki śmietany 18%,
30g
drożdży,
Dodatkowo:
400g
malin,
1,5
łyżki bułki tartej,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 białka,
1/3
szklanki cukru kryształu,
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej,
cukier puder do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło oraz margarynę i
wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, cukier
waniliowy, proszek, jajko, żółtka, śmietanę oraz pokruszone
drożdże. Zagniatam ciasto. Połowę ciasta rozwałkowuję i
wykładam na blaszkę o wymiarach 22cm x 35cm. Drugą połowę ciasta
dzielę na mniejsze porcje i wkładam do zamrażalnika na godzinę.
2.
Ciasto na blaszce posypuję bułką tartą. Na cieście układam
maliny. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Białka ubijam na sztywno.
Stopniowo dodaję cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam.
Pianę wykładam na maliny. Wyrównuję.
3.
Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte
z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170
stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.