Strony

niedziela, 27 sierpnia 2017

Ciasto Fistaszek

Zapraszam na pyszne ciasto Fistaszek, będące połączeniem ciasta miodowego, biszkoptu kakaowego, masy budyniowej i karmelizowanych fistaszków. Ciasto idealne na każdą okazję. Z powodzeniem możemy je upiec na urodziny, święta, rocznicę czy zwykłą domową imprezę. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
400g mąki,
150g masła,
2 jajka,
1,5 łyżki miodu,
1/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa orzechowa:
100g masła,
2,5 łyżki miodu płynnego,
½ szklanki cukru,
250g orzeszków ziemnych niesolonych,
Biszkopt:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1 szklanka mąki,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżka octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 łyżki maki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 opakowania cukru waniliowego,
5 łyżek cukru pudru,
200g masła.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masa orzechowa: Masło rozpuszczam w garnuszku. Dodaję cukier, miód oraz orzechy ziemne. Mieszam i smażę około 5 minut, cały czas mieszając. Masę odstawiam do przestudzenia.
2. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Drugą porcję ciasta także rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na wierzch wykładam masę orzechową, wyrównuję. Ciasto piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
5. Na ciasto miodowe wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopcie rozsmarowuję drugą część masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto miodowe z orzechami. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.


2 komentarze: