Strony

czwartek, 21 września 2017

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Trwa sezon grzybowy. Lasy są przepełnione wieloma odmianami grzybów. Ja osobiście zbieram prawdziwki, borowiki, podgrzybki i maślaki. Przygotowałam z nich pyszny sos grzybowy, który podałam z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Połączenie to dało znakomity efekt. Potrawa wyszła przepyszna. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Placki:
700g ziemniaków,
½ cebuli,
1 jajko,
1,5 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Sos grzybowy:
300g grzybów leśnych,
1 cebula,
2 łyżki masła,
100ml wody,
100ml śmietany 30%,
½ łyżeczki kminku,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Do utartych ziemniaków dodaję jajko, mąkę, cebulę oraz pieprz i sól do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni nakładam łyżką porcję masy tworząc okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
2. Sos grzybowy: Grzyby oczyszczam, płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam grzyby razem z cebulą. Dodaję kminek. Grzyby podlewam wodą i duszę około 15 minut. Następnie do grzybów wlewam śmietanę. Mieszam i duszę 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Usmażony placek układam na środku talerza. Polewam sosem grzybowym. Na wierzch kładę drugi placek i podaję.

4 komentarze:

  1. uwielbiam je z sosem grzybowym! A mój luby z kolei z ostrym sosem serowym...

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych dań! :D placki dobre na wszystko! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Uwielbiam wszystko co z grzybów lesnych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetycznie.
    Pachnie ekranu - przysięgam!
    :)

    OdpowiedzUsuń