Strony

niedziela, 7 stycznia 2018

Lekki torcik kawowy

Wielu z nas od czasu do czasu ma ochotę na jakiś fajny deser, który można zjeść do porannej kawki lub herbatki. Dziś proponuję Wam przepis na lekki torcik biszkoptowy z kremem kawowym. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekt końcowy ucieszy niejedno podniebienie. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
½ szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao.
Krem kawowy:
500ml śmietany 30%.
1 fix do ubijania śmietany,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
½ łyżki żelatyny,
100 ml wody,
Dekoracja:
kakaowa posypka,
ziarna kawy,
cukier kandyzowany.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty.
2. Krem kawowy: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję cukier puder oraz kawę w proszku. Ubijam. Na końcu do masy dodaję tężejącą żelatynę. Wszystko razem miksuję.
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Torcik dekoruję kakaową posypka, ziarenkami kawy oraz cukrem kandyzowanym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz