SKŁADNIKI:
300g żeberek wieprzowych,
200g
kiełbasy cienkiej np. śląskiej,
200g
boczku wędzonego,
4
duże ziemniaki.
2
ząbki czosnku,
400ml
zakwasu na żurek,
2
litry wody,
3
jajka,
1
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około 30
minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz
czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około
45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek
doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
2.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w
osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam.
3.
Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na
pół. Jajka układam na talerzu, zalewam żurkiem i podaję.