Strony

niedziela, 11 marca 2018

Ciasto Mleczna Droga

Do niedzielnej kawusi proponuję pyszne ciasto Mleczna Droga. Ciasto, które ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekt końcowy jest znakomity.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
6 łyżek oleju,
¾ szklanki mąki,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżka octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 kieliszki likieru czekoladowego,
Masa mleczna:
125 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka mleka w proszku,
2 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
150g kremu orzechowo- czekoladowego np. Nutella,
80g orzechów laskowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym.
2. Masa mleczna: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone biszkopty.
3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie ciasta, które nie wymagają dużego nakładu pracy ;) a to wygląda bajecznie!

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń