Strony

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Drożdżówki z serem i kruszonką

Zapraszam na pyszne drożdżówki z serem i kruszonką. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Ze szklanką ciepłego kakao smakują wyśmienicie.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mleka,
30g drożdży,
600g mąki,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki masła,
Masa serowa:
250g sera białego półtłustego,
1 żółtko,
1 łyżka masła,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
Kruszonka:
50g masła,
½ szklanki cukru,
½ szklanki mąki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże i cukier. Dodaję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól i miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę.
3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę.
4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę, lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz