Strony

środa, 21 listopada 2018

Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Wielkimi krokami zbliża się Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki z farszem grzybowo- kapuścianym, które z powodzeniem można podać na wigilijnym stole. Paszteciki doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego.





SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
150g masła,
3 żółtka,
4 łyżki mleka,
25 g drożdży,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
jajko do posmarowania,
Farsz:
200g pieczarek,
1 cebula,
300g kapusty kiszonej,
1,5 szklanki wody,
1 łyżeczka kminku.
4 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Farsz: Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie smażę pieczarki z cebulą przez około 10 minut. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję kminek, ziele i liście laurowe. Gotuję przez około 15 minut. Następnie do kapusty dodaję podsmażone pieczarki. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, mleko, pokruszone drożdże, proszek do pieczenia oraz sól. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzeg ciasta wykładam wzdłuż farsz. Ciasto zwijam dwa razy, pozostałe ciasto odcinam. Zwinięte ciasto kroję na 4cm kawałki. Z pozostałym ciastem robię to samo co poprzednio, czyli nakładam farsz, zwijam i kroję.
4. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe paszteciki układam na talerzu. Podaję z barszczem czerwonym.

Paszteciki zostały podane na talerzu firmy Ambiton, obok widoczne są także sztućce Ambition.


                                                            Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz