SKŁADNIKI:
Ciasto:
1
szklanka mleka,
1
jajko,
2
żółtka,
30g
drożdży,
1,5
łyżki cukru,
3
szklanki mąki,
50g
margaryny,
szczypta
soli,
Masa
makowa:
150g
maku mielonego,
1
jajko,
1
opakowanie cukru waniliowego,
2
łyżki cukru,
50g
bakalii (orzechy, rodzynki, migdały),
50g
masła,
kilka
kropki aromatu migdałowego,
Dodatkowo:
cukier
puder do posypania,
olej
do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. W
ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko,
żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam.
Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam
ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
2.
Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz
bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat
migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam.
3.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję.
Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta
kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując kule.
4.
Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu
oprószam cukrem pudrem.