Witam wszystkich w piękną, słoneczną niedzielę i przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z ananasem. Ciasto jest szybkie do przygotowania. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.
SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
4 jajka,
½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki cukru,
1,5 łyżki kakao,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem,
1 kostka masła,
1,5 łyżki cukru pudru,
50 ml wódki.
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
3 opakowania galaretki pomarańczowej,
1 puszka ananasa.
PRYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę (wym. 25cmx 25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować około 2 minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać budyń oraz wódkę. Utrzeć.
3. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Wyrównać. Ułożyć biszkopty. Wyłożyć drugą część masy. Wyrównać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Przestudzić. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto sprawdzi się doskonale jako deser na letnie przyjęcia. Przepis jest bardzo prosty.
OdpowiedzUsuńhttps://polskielajki.pl/blog/co-to-jest-instastories/