Strony

środa, 24 września 2025

Grzyby leśne marynowane

Sezon grzybowy w pełni. Ja uzbierane grzyby oprócz suszenia, także marynuje. Dzięki czemu cieszę się ich smakiem przez całą zimę. Do zamarynowania wykorzystałam grzyby: podgrzybki, prawdziwki, maślaki i borowiki.





SKŁADNIKI:
1,5 kg obranych grzybów leśnych,
Zalewa:
1 litr wody,
1/2 szklanki octu,
1/3 szklanki cukru,
1 kopiasta łyżeczka soli,
2 cebule,
4 liście laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
1/2 łyżki gorczycy,
ziarna pieprzu czarnego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Grzyby leśne dokładne płucze i kroję mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję łyżkę octu. Gotuję około 5 minut. Odcedzam.
2. Cebulę kroję w grubszą kostkę. Z podanych składników gotuję zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucam podgotowane grzyby. Razem wszystko gotuję 15 minut. 
3. Gorące grzyby z zalewą przekładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuje 20 minut. 

poniedziałek, 15 września 2025

Kwaśnica z wędzonym boczkiem

Będąc na wakacjach w górach uwielbiam zajadać się kwaśnicą. Dziś postanowiłam przygotować tę zupę w domu. Z racji tego, że w lodówce miałam tylko wędzony boczek to kwaśnice przygotowałam z boczkiem. Wyszła przepyszna. 


SKŁADNIKI:

500g kapusty kiszonej,

350g wędzonego boczku,

1 cebula,

600g ziemniaków,

3 liście laurowe,

4 ziarna ziela angielskiego,

1 łyżeczka kminku,

szczypta majeranku,

sól,

pieprz,

olej,

woda.


PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około 15 minut.

2. Cebulę kroję w kostkę i szkle na oleju. Boczek wędzony kroję w grubszą kostkę i chwilę podsmażam na patelni. Cebulę i boczek dodaje do kapusty. Wszystko razem gotuję do momentu, aż kapusta i boczek będą miękkie. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 

3. Obrane ziemniaki gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dodaję do kapusty. Gotową kwaśnice wykładam na talerz.


niedziela, 8 czerwca 2025

Ciasto Truskawkowa Mgiełka

 W niedzielny poranek zapraszam na pyszne ciasto Truskawkowa Mgiełka. Ciasto jest lekkie i rozpływa się w ustach. To połączenie biszkoptu, musu truskawkowego i bitej śmietany. 


SKŁADNIKI:

Biszkopt:

3 jajka,

3/4 szklanki cukru,

4 łyżki oleju,

1 szklanka mąki tortowej,

1/2 łyżki octu,

1/2 łyżki proszku do pieczenia,

Mus truskawkowy:

1 kg truskawek,

1,5 łyżki cukru pudru,

2 opakowania galaretki truskawkowej,

Masa śmietanowa,

700 ml śmietany 30%,

2 opakowania śmietan fixu,

2 łyżki cukru pudru,

1 łyżka żelatyny,

100 ml wody,

Dodatkowo;

1 tabliczka białej czekolady.


PRZYGOTOWANIE:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170.  stopni. 

2. Mus: Truskawki obrać z szypułek. Około 70 dag zmiksować blenderem na mus. Podlać odrobiną wody i postawić na ogniu doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, te które nam zostały. Odstawić do przestudzenia. Tężejący mus wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki. 

3. Masa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na ciasto. Wyrównać. 

4. Czekoladę bardzo drobno posiekać nożem. Posypać nią wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki. 

niedziela, 18 maja 2025

Deser Malinowa Fantazja

 W niedzielne popołudnie zapraszam na obłędny deser malinowy. Deser ucieszy podniebienie zarówno małych jak i dużych smakoszy



Przepis na 4 deserki

SKŁADNIKI:

12 sztuk herbatników,

150g mrożonych malin,

250ml wody,

1 opakowanie galaretki malinowej,

300ml śmietany 30%,

1 opakowanie fixu do śmietany,

1 łyżka cukru pudru,

kilka sztuk bezów,

maliny do dekoracji.


PRZYGOTOWANIE:

1. Herbatniki kruszymy i układamy na dnie pucharków. 

2. Do wrzącej wody wrzucamy maliny i wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejącą galaretkę wykładamy do pucharków. 

3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do pucharków. 

4. Na wierzch deserów kruszymy bezy. Dekorujemy malinami