![]() |
Strony
środa, 24 września 2025
Grzyby leśne marynowane
poniedziałek, 15 września 2025
Kwaśnica z wędzonym boczkiem
Będąc na wakacjach w górach uwielbiam zajadać się kwaśnicą. Dziś postanowiłam przygotować tę zupę w domu. Z racji tego, że w lodówce miałam tylko wędzony boczek to kwaśnice przygotowałam z boczkiem. Wyszła przepyszna.
![]() |

SKŁADNIKI:
500g kapusty kiszonej,
350g wędzonego boczku,
1 cebula,
600g ziemniaków,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
szczypta majeranku,
sól,
pieprz,
olej,
woda.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około 15 minut.
2. Cebulę kroję w kostkę i szkle na oleju. Boczek wędzony kroję w grubszą kostkę i chwilę podsmażam na patelni. Cebulę i boczek dodaje do kapusty. Wszystko razem gotuję do momentu, aż kapusta i boczek będą miękkie. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
3. Obrane ziemniaki gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dodaję do kapusty. Gotową kwaśnice wykładam na talerz.
niedziela, 8 czerwca 2025
Ciasto Truskawkowa Mgiełka
W niedzielny poranek zapraszam na pyszne ciasto Truskawkowa Mgiełka. Ciasto jest lekkie i rozpływa się w ustach. To połączenie biszkoptu, musu truskawkowego i bitej śmietany.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1 szklanka mąki tortowej,
1/2 łyżki octu,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
Mus truskawkowy:
1 kg truskawek,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Masa śmietanowa,
700 ml śmietany 30%,
2 opakowania śmietan fixu,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Dodatkowo;
1 tabliczka białej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170. stopni.
2. Mus: Truskawki obrać z szypułek. Około 70 dag zmiksować blenderem na mus. Podlać odrobiną wody i postawić na ogniu doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, te które nam zostały. Odstawić do przestudzenia. Tężejący mus wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki.
3. Masa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na ciasto. Wyrównać.
4. Czekoladę bardzo drobno posiekać nożem. Posypać nią wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki.
niedziela, 18 maja 2025
Deser Malinowa Fantazja
W niedzielne popołudnie zapraszam na obłędny deser malinowy. Deser ucieszy podniebienie zarówno małych jak i dużych smakoszy.
Przepis na 4 deserki
SKŁADNIKI:
12 sztuk herbatników,
150g mrożonych malin,
250ml wody,
1 opakowanie galaretki malinowej,
300ml śmietany 30%,
1 opakowanie fixu do śmietany,
1 łyżka cukru pudru,
kilka sztuk bezów,
maliny do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki kruszymy i układamy na dnie pucharków.
2. Do wrzącej wody wrzucamy maliny i wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejącą galaretkę wykładamy do pucharków.
3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do pucharków.
4. Na wierzch deserów kruszymy bezy. Dekorujemy malinami.