niedziela, 8 czerwca 2025

Ciasto Truskawkowa Mgiełka

 W niedzielny poranek zapraszam na pyszne ciasto Truskawkowa Mgiełka. Ciasto jest lekkie i rozpływa się w ustach. To połączenie biszkoptu, musu truskawkowego i bitej śmietany. 


SKŁADNIKI:

Biszkopt:

3 jajka,

3/4 szklanki cukru,

4 łyżki oleju,

1 szklanka mąki tortowej,

1/2 łyżki octu,

1/2 łyżki proszku do pieczenia,

Mus truskawkowy:

1 kg truskawek,

1,5 łyżki cukru pudru,

2 opakowania galaretki truskawkowej,

Masa śmietanowa,

700 ml śmietany 30%,

2 opakowania śmietan fixu,

2 łyżki cukru pudru,

1 łyżka żelatyny,

100 ml wody,

Dodatkowo;

1 tabliczka białej czekolady.


PRZYGOTOWANIE:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170.  stopni. 

2. Mus: Truskawki obrać z szypułek. Około 70 dag zmiksować blenderem na mus. Podlać odrobiną wody i postawić na ogniu doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, te które nam zostały. Odstawić do przestudzenia. Tężejący mus wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki. 

3. Masa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na ciasto. Wyrównać. 

4. Czekoladę bardzo drobno posiekać nożem. Posypać nią wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki. 

niedziela, 18 maja 2025

Deser Malinowa Fantazja

 W niedzielne popołudnie zapraszam na obłędny deser malinowy. Deser ucieszy podniebienie zarówno małych jak i dużych smakoszy



Przepis na 4 deserki

SKŁADNIKI:

12 sztuk herbatników,

150g mrożonych malin,

250ml wody,

1 opakowanie galaretki malinowej,

300ml śmietany 30%,

1 opakowanie fixu do śmietany,

1 łyżka cukru pudru,

kilka sztuk bezów,

maliny do dekoracji.


PRZYGOTOWANIE:

1. Herbatniki kruszymy i układamy na dnie pucharków. 

2. Do wrzącej wody wrzucamy maliny i wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejącą galaretkę wykładamy do pucharków. 

3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do pucharków. 

4. Na wierzch deserów kruszymy bezy. Dekorujemy malinami