W niedzielny poranek zapraszam na pyszne ciasto Truskawkowa Mgiełka. Ciasto jest lekkie i rozpływa się w ustach. To połączenie biszkoptu, musu truskawkowego i bitej śmietany.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1 szklanka mąki tortowej,
1/2 łyżki octu,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
Mus truskawkowy:
1 kg truskawek,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Masa śmietanowa,
700 ml śmietany 30%,
2 opakowania śmietan fixu,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Dodatkowo;
1 tabliczka białej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170. stopni.
2. Mus: Truskawki obrać z szypułek. Około 70 dag zmiksować blenderem na mus. Podlać odrobiną wody i postawić na ogniu doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, te które nam zostały. Odstawić do przestudzenia. Tężejący mus wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki.
3. Masa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na ciasto. Wyrównać.
4. Czekoladę bardzo drobno posiekać nożem. Posypać nią wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki.