Strony

sobota, 28 lutego 2015

Markos

Ciasto na każdą okazję. Sprawia ogromną radość dla podniebienia, bo jest po prostu pyszne. Doskonały deser do porannej kawy.


SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
4 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
2 łyżki kakao,
6 łyżek oleju,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Ciasto makowo-kokosowe:
4 białka,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki maku,
1/3 szklanki wiórków kokosowych,
Masa budyniowa:
250ml mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
1/2 kostki masła,
Dodatkowo:
1/2 słoika powideł śliwkowych,
polewa czekoladowa,
wiórki kokosowe do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodaję zimny budyń.
4. Jedną część biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję i przykrywam drugą częścią biszkoptu.
5. Polewę czekoladową przygotowuję wg przepisu na opakowaniu. Wierzch ciasta polewam polewą i oprószam wiórkami kokosowymi.

6 komentarzy: