Strony

piątek, 27 lutego 2015

Ziemniaki w mundurkach faszerowane grzybami

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne faszerowane ziemniaczki. Zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych grzybów leśnych możemy je z powodzeniem zastąpić pieczarkami.


SKŁADNIKI:
6 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
20 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych,
1 cebula,
5 dag sera żółtego,
1/4 kostki masła,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie myję pod bieżącą wodą. Zalewam wodą, solę i gotuję na półtwardo.
  2. Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  3. W ugotowanych ziemniakach wydrążam środki tworząc miseczki. Wgłębienia wypełniam grzybami. Na wierzchu każdego z ziemniaków układam pokrojony w paski ser. Ziemniaki oprószam solą oraz pieprzem. Skrapiam oliwą.
  4. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

1 komentarz: