Strony

wtorek, 10 marca 2015

Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym

W piękne wtorkowe popołudnie zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z herbatnikami. Ciasto ma lekko cytrynowy smak i nie jest zbyt słodkie. Każdemu będzie smakować.


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
½ szklanki cukru,
¾ szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
½ cytryny,
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
¼ szklanki wody,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
3 łyżki cukru,
1 kostka masła,
1 łyżka soku z cytryny,
Dodatkowo:
20-25 sztuk herbatników,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka mleka.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt.
  3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie oraz cukier. Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.
  4. Na masie budyniowej układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce.

8 komentarzy: