Strony

niedziela, 1 marca 2015

Deser z granatem, galaretką i mascarpone

Dziś zaprezentuje Wam deser, który cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Deser ten podaje w salaterkach przygotowanych z grejpfrutów. Zamiast wyrzucać skórki z owoców cytrusowych możemy wykorzystać je w inny sposób np. przygotowując cytrusowe miseczki i podawać w nich desery lub drinki. 


SKŁADNIKI:
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
300 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
150 g serka mascarpone,
1 granat,
½ puszki mandarynek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę.
2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Mandarynki odsączam z zalewy. Granat obieram z błonek.
3. Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów nakładam naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schładzam w lodówce.

1 komentarz: