Strony

sobota, 14 marca 2015

Marmurkowa babka cytrynowa

Wielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
5 jajek,
200g cukru pudru,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki wody,
1 cytryna,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3 łyżki kakao,
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
kolorowe perełki,

PRZYGOTOWANIE:
1. Cytrynę dokładnie myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję.
2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam.
3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę rozpuszczam na kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam. Masą czekoladową polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami.

1 komentarz:

  1. Mnie wyszedł zakalec:( ale mnie zawsze w marmurku wychodzi zakalec...nie wiem co źle robię:(

    OdpowiedzUsuń